Auto

Tegenwoordig kan je bijna niet meer zonder een autorijbewijs. Zelf kunnen beslissen waar je in het leven heen wil zonder afhankelijk te moeten zijn van openbaar vervoer of derden wordt steeds belangrijker. Wij van Verkeersschool van Ravenzwaaij hebben al vele jaren ervaring met het begeleiden van cursisten tot bekwame verkeersdeelnemers in de auto.

De rijlessen worden gegeven in een BMW 318 voorzien van oa. airco,ABS achteruitrijcamera en ESP . De eerste les zal er vooral aandacht worden besteed aan het wegrijden en bedienen van de auto. Zodra dat onder de knie is kan je de eerste (kilo)meters gaan maken. Hoeveel lessen je uiteindelijk nodig hebt hangt af van hoeveel aanleg je hebt en hoe snel je de lesstof oppikt. Na een paar lessen kan de instructeur wel een inschatting maken hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. In de loop van de lessen leer jij je veilig te redden in verschillende verkeerssituaties en je leert alle bijzondere verrichtingen.

Al je vorderingen worden bijgehouden op een instructiekaart. Daarop kan je precies volgen welke onderdelen er zijn behandeld, je allemaal goed beheerst en waar nog aan gewerkt moet worden. Als je zo´n ¾ van je rij-opleiding achter de rug hebt kan je een tussentijdsetoets (TTT) doen. Dat is net een echt examen, een echte examinator beoordeeld hoe je op dat moment rijdt en geeft aan wat nog verbeterd moet worden. Daarnaast kan je kan tijdens de TTT je bijzondere verrichtingen kwijt spelen. Als je de bijzondere verrichtingen tijdens de TTT met voldoende resultaat aflegt hoef je die tijdens het praktijkexamen niet meer te laten zien. Voordat je daadwerkelijk rij-examen kan doen moet je ook nog je theorie-certificaat voor de auto behalen. Bij het kopje theorie wordt daar verdere uitleg over gegeven.

Als je je theorie-certificaat hebt en jij en de instructeur voldoende vertrouwen hebben in je rijgedrag is het tijd om daadwerkelijk examen te doen. De examinator let onder andere op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en het rekening houden met andere weggebruikers. Je hoeft niet helemaal foutloos te rijden, het gaat om het totale plaatje. Belangrijk is dat examinator ziet dat je veilig en zelfstandig aan het verkeer kan deelnemen. Als je de bijzondere verrichtingen niet hebt kwijtgespeeld tijdens een tussentijdsetoest (TTT) moet je die tijdens dit examen ook demonstreren. Meteen na het examen vertelt de examinator of je bent geslaagd. Als dit zo is kan je met een legitimatie, wat geld en een pasfoto je rijbewijs aanvragen. Ben je gezakt dan wordt er besproken wat er mis ging en zul je opnieuw examen moeten doen. Na het eerste examen moet je minimaal 4 weken wachten. Na het tweede examen is dat 10 weken.

Bij het herexamen zullen de bijzondere manoeuvres wel weer gevraagd worden.