Motor 2013

Vanaf 19 januari 2013 zijn er wat veranderingen wat betreft de verschillende categorieën:

– A1 : motorfietsen tot 125 cc en maximaal 11 kW , de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar. Je moet slagen voor het theorie-examen, examen AVB en examen AVD. Je mag vanaf 17 jaar rijlessen volgen.

– A2: motorfietsen met een maximaal vermogen tot 35 kW, de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar en je moet 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs A1.  Na 2 jaar moet je opnieuw examen AVD doen om zo een rijbewijs A te hebben Je kunt niet rechtstreeks categorie A2 halen.

– A : motorfietsen met onbeperkt vermogen, de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar en 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs categorie A2. Je moet opnieuw examen AVD doen. Je kan ook rechtstreeks dit rijbewijs halen met 24 jaar en na het afleggen van een theorie-examen, examen AVB en examen AVD.

– A met code 80 : Ben je 21 jaar dan mag je lessen en afrijden op een motorfiets van de zware klasse. Je bent na het behalen van je motorrijbewijs in het bezit van je A rijbewijs  Je mag dan twee jaar niet op een zware motorfiets rijden maar op een A2 motorfiets. Na die twee jaar mag je zonder extra examens te doen op een A catagorie motorfiets rijden.

Mocht je na het behalen van je rijbewijs een A1 of A2 rijbewijs hebben mag je dus niet op elke motor rijden. Gegevens over het vermogen van de motor kun je terug vinden op het kentekenbewijs van je motor