Motor

Is het om file’s te ontwijken, om je te onderscheiden, om gezellig met vrienden te toeren of om het vrije gevoel te beleven?
Wat de reden ook is Verkeersschool van Ravenzwaaij begeleid je graag bij het behalen van je motorrijbewijs. We hebben 2 lesmotoren.  Voor de categorie A2 hebben we een Yamaha XJ6 en voor de zwaarste categorie A hebben we een ook een Yamaha XJ6. Verder hebben wij een grote collectie beschermende motorkleding, handschoenen en helmen die je kosteloos mag gebruiken tijdens de rijlessen (bij gebruik van een helm is een helmmutsje verplicht ivm hygiëne, helmmutsjes zijn te koop voor 5 euro).

Als je in het bezit bent van een autorijbewijs is het niet noodzakelijk dat je in het bezit bent van een theoriecertificaat voordat je begint met de motorrijlessen. Deze kun je dan ook tijdens de opleiding halen. Het is wel verplicht dat je het theoriecertificaat voor de motor in je bezit hebt wanneer je examen doet. Ben je niet in het bezit van een B-rijbewijs is het wel noodzakelijk dat je eerst het theoriecertificaat haalt voordat je met de motorrijlessen begint.

Per 19 januari 2013 is de regelgeving voor het behalen van je motorrijbewijs aangescherpt. Het gaat dan met name om de leeftijd waarop je examen wil doen. Je leest er alles over onder het kopje Motor 2013.

Het examen voor het motorrijbewijs is sinds 1 April 2004 opgesplitst in 2 examens
namelijk voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Bij het examen voertuigbeheersing draait het allemaal om de bijzondere verrichtingen.  Je leert tijdens de rijlessen 12 bijzondere verrichtingen die zijn onderverdeelt in 4 clusters:

  • lopen met de motor en gebruik van de standaard (deze is verplicht)
  • 5 bijzondere verrichtingen bij lage snelheid (waarvan 1 verplicht en 1
    naar keuze van de examinator)
  • 3 bijzondere verrichtingen bij hogere snelheid (1 verplicht en 1 naar keuze van de examinator)
  • 3 rem oefeningen (waarvan 1 verplicht en 1 naar keuze van de examinator)

Je mag tijdens het examen elke oefening 1x overdoen mocht het de eerste keer niet goed gaan. Om te slagen moet je van de 7 oefeningen die je moet demonstreren er minimaal 5 succesvol afronden en er moet uit elke cluster minimaal 1 voldoende zijn. Als je dit examen succesvol hebt afgerond kan je door naar het volgende examen: verkeersdeelneming.

Tijdens het examen verkeersdeelneming moet je laten zien dat je de verkeersregels kent en jezelf veilig kan redden in verschillende verkeerssituaties. Om dit examen te kunnen doen is het wel verplicht dat je beschikt over een geldig theoriecertificaat voor de motor. Na het behalen van dit examen kun je naar het gemeentehuis om je rijbewijs aan te vragen.

Wij verzorgen de rijopleiding voor de motor voor alle categorieën. Van A1 tot en met het A rijbewijs.